Francuski jezik

Francuski jezik je jedan od romanskih jezika koji se prvenstveno koristi u Francuskoj, zatim u  u Belgiji, Luksemburgu, Monaku, Švicarskoj i Kanadi ,te u bivšim francuskim i belgijskim kolonijama . Njime se koristi 110 milijuna stanovnika na Zemlji kao prvim jezikom i 90 milijuna ljudi kao drugim jezikom, pa je ukupno oko 200 milijuna frankofona . Po brojnosti govornika francuski je deveti jezik na svijetu.

Nastava u Litteri je polaznicima mjesto odmora, igre i usvajanja stranog jezika spontano, bez pritiska i uz veliku motivaciju profesora koji tu svoju ljubav i energiju za učenjem prenose na svoje polaznike. Dijete do svoje desete godine može naučiti najveći dio glasova pa je s učenjem stranog jezika najbolje početi što ranije. To ne znači da nećete naučiti francuski jezik ako ga počnete učiti u kasnijoj dobi, ali način na koji ćete ga usvajati više neće biti toliko spontan i prirodan. Učenjem jezika razvijate svoje samopouzdanje, društvene sposobnosti i strategije pamćenja novih sadržaja.

Zašto učiti francuski jezik?

Francuski jezik slovi za jednog od najromantičnijih jezika. Ako na stranu ostavimo sve što na poslovnom polju možemo postići s ovim jezikom, sama mogućnost da vladate poetičnim francuskim slogovima predstavlja užitak za sebe.

Francuski je drugi najčešće korišten jezik na internetu i drugi najutjecajniji jezik u svijetu. 

Francuski je međunarodni jezik kuhanja, mode, kazališta, vizualne umjetnosti, plesa i arhitekture. Poznavanje francuskog nudi pristup velikim djelima književnosti, kao i filmovima i pjesmama, u izvornom francuskom jeziku. Francuski je jezik Victora Hugoa, Molièrea, Leopolda Sendara Senghora, Edith Piaf, Jean-Paula Sartrea, Alaina Delona i Zinedinea Zidanea. Francuska je osvojila više Nobelovih nagrada za književnost nego bilo koja druga zemlja u svijetu i jedan je od najboljih proizvođača stranih filmova. 

Francuska je svjetski broj jedan kao turističko odredište i privlači više od 70 milijuna posjetitelja godišnje. Malo francuskog čini tako mnogo ugodnijim posjetiti Pariz i sve regije Francuske (s blagim podnebljem na Azurnoj obali, na snježnoj kapi vrhova Alpa preko razvedene obale Bretanje) i nudi uvid u francusku kulturu, mentalitet i način života.

Francuski je i radni jezik i službeni jezik Ujedinjenih naroda, Europske unije, UNESCO-a, NATO-a, Međunarodnog olimpijskog odbora, Međunarodnog crvenog križa i međunarodnih sudova. Francuski je jezik triju gradova u kojima imaju sjedište institucije EU: Strasbourg, Bruxelles i Luksemburg. 


Francuski je dobar temelj za učenje drugih jezika, posebice romanskih jezika (španjolski, talijanski, portugalski i rumunjski), kao i engleskog jezika, jer pedeset posto od trenutnog engleskog vokabulara izveden je iz francuskog. 


Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i saznajte sve o novostima i aktivnostima vezanim uz naše tečajeve stranih jezika i ostale progame. I ne zaboravite, preporučite nas i prijateljima.
Vaše osobne podatke štitimo sukladno Zakonu o tajnosti i zaštiti osobnih podataka.

Prijavite se na newsletter
* = required field